Solen kom och snön försvann inför Knytkalas träningarna

03/01/2021

Äntligen var snön nästar borta och solen kom fram när Knytkalaset hade träningar i slutet på förra veckan.

Image: 2021-03/kk-feb-21.jpg

Snöiga Plantskole träningarna

02/23/2021

Förra veckan avslutades med två härliga dagar med Plantskole träningarna fredag och lördag.

Förhoppningsvis blir det sista gången under vårterminen med snö på Plantskole träningarna.

Image: 2021-02/pl-feb-21.jpg

Full pott på Flyinge för Ellen & Fairy Tale

02/15/2021

I helgen gjorde ett flertal Plantor och Knytkalasare årsdebut på tävlingsbanorna på Flyinge.

Och full pott blev det för Plantskole eleven Ellen Lindén Urnes & Fairy Tale (Friedensritter x Rosenkavalier) som tog dubbelseger med vinst i lördagens FEI Prix S:t Georges med 73,382% och söndagens FEI Mästerskap Msv A (UR) med 74,216%.

Plantskole kollegan Emelie Svanström & Toscham (Topaasch x De Niro) placerades 2:a efter Ellen med 68,432% i lördagens klass och 3:a i söndagens klass med 70,049%. 3:a i samma S:t Georges på lördagen var än en Plantskole kollega Felicia Bermar Vistedt & Breezy (Fürst Piccolo x Welt Hit II) med 68,088% och placerad 6:a var Plantskole kollegan Sofia Buskhe & Fireball Macohl (Fürstenball x Rosentanz) med 66,961%. I söndagens UR klass placerades Felicia & Breezy 5:a med 68,921% efter Plantskole kollegan Christina Lundblad & Headline (Blue Hors Hotline x Escudo II) som placerades 4:a med 69,118%. Placerad 6:a i var Plantskole eleven Felicia Olofsson & Bellman (Hermes x Prestige VDL) med 68,824% och därmed gick 5 utav 6 placeringar till Plantor.

I söndagens FEI Intermediaire I placerades Felicia Olofsson 5:a på Dan Brown (Dancier x Hohenstein) med 66,373% och placerad 6:a var Knytkalas eleven Mia von Essen & Invoice (Jazz x Ferro) med 66,274%.

Image: 2021-02/flyinge21.jpg

Storslam på Strömsholm

02/08/2021

I helgen var det både finaler i Breeders Trophy för 4-, 5- och 6-åringar samt final i Lövsta Future Challenge Cup för Unga Ryttare och Unga Hästar på Strömsholm.

Flera ryttare från Knytkalaset och Plantskolan deltog och det blev storslam med vinst i de flesta klasserna! Totalt blev det vinst i 6 utav 7 klasser - vinst i samtliga klasser där Knytkalaset och Plantskolan hade ryttare som deltog - och de plockade hem 7 utav 8 möjliga placeringar i Lövsta Future Challenge Cup klasserna.

Här kommer en detaljerad summering:

Uppvärmningsklasser fredag:

Lövsta U25 Grand Prix, avdelningen för Unga Ryttare:

 • vinnare var Knytkalas medlem Emma Jönsson & Gerion (Jazz x Don Primero) med 69,658%
 • 2:a var Plantskole eleven Elin Mattsson & Beckham (Bernstein x Koncerz xx) med 68,846

Lövsta FEI Intermediaire I, avdelningen för Unga Hästar:

 • vinnare Knytkalas kollegan Ebba von Essen & Dora (Don Primero x Amiral) med 71,716%
 • 5:a Knytkalas kollegan Stefan Jansson & Zidney (Zuidenwind x Laurentio) med 67,598%

Finalklasserna, lördag:

Breeders Trophy final för 4-åringar:

 • vinnare Knytkalas medlem Ebba Von Essen & Dauphine (Fürsten-Look x Don Primero) med 84,6%

Breeders Trophy final för 5-åringar:

 • vinnare Ebba Von Essen igen, denna gången med Zanté (Blue Hors Zack x Don Primero) med 80%
 • 3:a Knytkalas kollegan Carl Hedin & Dantes Specter (Dante Weltino OLD x Donnerball) med 78,4%

Lövsta final U25 Grand Prix, avdelningen för Unga Ryttare:

 • vinnare Elin Mattsson & Beckham med 72,375%
 • 2:a Emma Jönsson & Gerion med 71,792%

Lövsta final FEI Grand Prix, avdelningen för Unga Hästar:

 • vinnare Ebba Von Essen & Dora med 71,535%
 • 2:a Stefan Jansson & Zidney med 69,167%

Image: 2021-02/str-msholm-21.jpg

Dubbelseger i uppvärmningsklasserna inför Lövsta finalen

02/06/2021

Nu har tävlingarna äntligen dragit igång och igår var det uppvärmningsklasserna inför den stora final av Lövsta Future Challenge Cup 2020.

Och det blev dubbelseger till Knytkalaset! Vinnare i klassen för Unga Ryttare vann Knytkalas medlem Emma Jönsson från Särö Stable på Gerion (Jazz x Don Primero) med 69,658%. Tät därefter på en 2:a plats kom Plantskole eleven Elin Mattsson på Beckham (Bernstein x Koncerz xx) med 68,846%.

I klassen för Unga Hästar vann Knytkalas kollegan Ebba von Essen & Dora (Don Primero x Amiral) med 71,716%. 5:a var Knytkalas kollegan Stefan Jansson & Zidney (Zuidenwind x Laurentio) med 67,598%.

Idag är det dags för finalen!

Image: 2021-02/l-vsta-1.jpg

Träningarna igång i Plantskolan i norr

02/06/2021

Nu har Plantskole träningarna dragit igång även i norr med glada ryttare och hästar som tränar i vintersolen.

Image: 2021-02/pl-norr-jan-21.jpg

Snöig och solig Knytkalas årsdebut

02/02/2021

Årets första Knytkalas träningar gick av stapeln i slutet på förra veckan på Tullstorp.

Jan Brink fick vara stand-in tränare igen för Kyra Kyrklund som pga. reserestriktionerna för tillfället inte flyga in från England.

Det blev några fina dagar i snö och sol med massor inspiration och motivation inför den kommande tävlingssäsong som så smått håller på öppna upp.

Image: 2021-02/jan-21.jpg

KIVRA ny huvudsponsor till Knytkalaset

01/20/2021

Det är med stor glädje vi hälsar Kivra välkommen som ny huvudsponsor till Knytkalaset & Plantskolan. Tillsammans med Pandox, ingår Kivra sedan årsskiftet som huvudsponsor till Knytkalaset & Plantskolan.

Kivra är ett svenskt företag som erbjuder privatpersoner och företag digitala brev och kvitton. Ungefär fyra miljoner i Sverige – däribland många Plantor och Knytkalasare – har ett konto i Kivra, och tiotusentals företag har anslutit sig för att kunna skicka brev med Kivra. Vi tror på Kivras koncept, att minska pappersförbrukning och miljöskadliga transporter till förmån för säkra, digitala lösningar. Det går i linje med våra egna värderingar och vi är stolta över att få representera Kivra.

"I Knytkalaset & Plantskolan jobbar vi för att ständigt kunna utveckla dressyrsporten! Vi tror på genuint bra träning och på kontinuitet. I över 20 år har vi jobbat framgångsrikt med utbildning av elitsatsande ryttare från ungdom till senior. Tack vara våra fantastiska sponsorer och deras stöd kan vi fortsätta utveckla duktiga, målmedvetna och satsande ryttare – sponsorernas stöd är ett stort bidrag till en ständigt växande spridning av kunskap och ett stort stöd för framtidens dressyrsport!", kommenterar Jan Brink, en av grundarna till konceptet och även tränare för Plantskolan i söder.

Image: 2021-01/1611221986_3544-catharinabrink.jpg

Plantskolan i söder drar igång 2021

01/19/2021

Nu har ett nytt år 2021 börjat! Så härligt att komma igång igen med hästar och ryttare som sprudlar av positiv energi och hopp för en framtida tävlingssäsong.

Image: 2021-01/pljan21.jpg

Årskrönika 2020

12/28/2020

År 2020 var inget vanligt år för någon.. alla har vi påverkats på olika sätt och alla längtar vi nu till ett 2021 med förhoppningarna om ett mera normalt år med massor tävlingar, mästerskap mm.

Trots begränsningarna i tävlandet för våra ryttare under det gångna året så blev 2020 ändå ett framgångsrikt år för Knytkalaset och Plantskolans elever.

Innan pandemin drog igång, när tävlandet fortfarande pågick som vanligt, hann vi med ett antal segrar bland både plantor och Knytkalasare i diverse klasser.

Scandinavium:
Vid de stora inomhus tävlingar på Scandinavium i februari tog Knytkalas medlem Emma Jönsson från Särö Stable en fin 3:e placering i internationell U25 Grand Prix och Knytkalas kollegorna Natalie Oldfors och Paulinda Friberg stod både för fina placeringar i World Cup finalen.

Strömsholm:
I mitten på mars tog Knytkalaset och Plantskolan alla tre placeringar i årets första Lövsta Future Challenge Cup kval för Unga Ryttare på Strömsholm. Emma Jönsson var 1:a och 2:a och Lina dolk 3:a.

Artikelserie - Min Häst Historia:
När pandemin sedan drog igång stängdes alla tävlingar in. Vi gjorde då en artikelserie kallad "Min Häst Historia" där Knytkalaset och Plantskolans grundare Kyra Kyrklund, Jan Brink och Åke Björsell var först ut att berätta sina historier om hur deras hästliv började. Det blev en mycket uppskattat artikelserie där vi fick en bra bakgrundshistoria från många av ryttarna från Knytkalaset och Plantskolan.

Träning och programridning:
Under hela pandemin har vi lyckats hålla igång träningarna, med endast ett litet upphåll i början. Vi har oerhört noga följd diverse restriktioner och rekommendationer från FHS och med vår sport som per definition innebär massor av frisk luft och stora utrymmen med ständigt minst ett par hästlängders avstånd har vi förmått att fortsätta träna och hålla igång och förbereda inför tävlingsstart med bl.a. programridning mm.

I juni drog tävlingarna igång igen för ungdomarna och Plantorna var klar och direkt igång med fina resultat.

SM för Juniorer:
I juli gick årets stora svenska mästerskap för juniorer och Young Riders av stapeln i Laholm. Plantskole eleven Ellen Olsson tävlade första året som junior och tog SM BRONS med hästen Daimjenko.

Sedan drog även tävlingarna igång igen även för Knytkalasarna och Emma Jönsson tog ledningen i Lövsta Cup samtidigt som att danska Knytkalas kollegan Anna Zibrandtsen tog fina placeringar i GP i Danmark.

SM för Young Rider- och U25:
Ett SM full av Plantskole ryttare, totalt 17 ekipage! SM GULD, SILVER & BRONS blev det till Plantskolans ryttare! Elin Mattsson & Beckham vann YR guld, Klara Svanberg & Bon Geste tog silver och Matilda Illerfelt & Bento D tog brons.

U25 GULDET gick till Knytkalas medlem Emma Jönsson & Gerion och SILVRET tog Plantskole eleven Lina Dolk & Languedoc hand om.

SM för seniorer:
Knytkalas medlem Marina Mattsson & Quartermain från Hannell Dressage tog SM BRONS på sitt första SM som senior!

Danska Knytkalas kollegan Anna Zibrandtsen placerades 7:a på Danska Mästerskapen för seniorer som första års senior.

Ajax-stipendie:
Plantskole eleven Klara Svanberg fick ta emot det prestigefyllda Ajax-stipendie från Ulla Håkansson.

Breeders:
Fina finalplatser på Breeders för 4-, 5- och 6-åringarna för Plantorna och Knytkalasarna.

Lövsta Future Challenge Cup:
I 3:e kvalet gick 5 utav 6 möjliga placeringar till Knytkalaset och Plantskolan.

Knytkalas medlem Ebba von Essen och Elin Mattsson vann respektive kategori i 4.e och sista kvalet och totalt tog 8 Plantskole och Knytkalas ryttare sig till final. Finalen skulle från början ha gått av stapeln på Friends under Sweden International Horse Show men är tills vidare uppskjuten pga. Covid-19.

Dressage Power final:
Plantskole eleven Klara Svanberg & Bon Geste placerades 2:a i årets LiveArena & DressagePower Young Rider Trophy Kür final.

Vi kan härmed konstatera att trots ett mycket tråkigt tävlingsår med många inställda stora tävlingar och internationella mästerskap så har våra duktiga Plantskole- och Knytkalas medlemmar gjort väldigt fina resultat med inte mindre än 7 SM MEDALJER utav 12 möjliga.

Detta var en summering av året som gick och nu blickar vi alla framåt med en förhoppning om ett alldeles strålande 2021 och önskar er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR från Plantskolan & Knytkalaset!

Image: 2020-12/-rskr-nika-2020.jpg